Haber Grubu

30 Eylül 2012 Pazar Saat

11:00'de Uluslararası İlişkiler 1

Sınıfında!

Galatasaray Üniversitesi Tiyatro Topluluğu, Galatasaray Üniversitesi'nin kurulmasından bir sene sonra, yani 1994-1995 döneminde ilk defa gündeme getirildi. Üniversitemizin ögretim görevlilerinden Nami Başer başkanlığında kurulan topluluğun ilk oyuncuları kendi aralarında atölye çalışmaları yaptılar ve Eugène Ionesco’nun Le roi se meurt (Kral Ölüyor) adlı oyununu çalıştılar ancak oyunu sergileme fırsatı bulamadılar.

Daha sonraki yillarda profesyonel bir çalıştırıcının yönlendirmesine ihtiyaç duyuldu; 1995-1996 ve 1996-1997 sezonlarında Serhat Akkaş’la, 1997-1998 sezonunda Zahra Bastion’la, 1998’den 2002’ye kadar da Aziz Sarvan’la çalışıldı.

Zenciler1998-1999 sezonu topluluğun atılım yılı oldu. İstanbul Şehir Tiyatrosu’nun kadrolu sanatçılarından Aziz Sarvan’la çalışmaya başlayan grup ilk üç ay atölye çalışmaları yaptı, daha sonra da grubun ağırlıklı olarak üzerinde durduğu Jean Genet’nin Zenciler (Les nègres) isimli oyununun provalarına geçildi. Bu oyunu Türkçe’ye Nami Başer çevirdi. Oyun, Aziz Sarvan tarafından sahneye kondu ve GSÜTT tarafından dünya tiyatro edebiyatının bu önemli eserinin Türkiye prömiyeri yapılmış oldu.

1999 – 2000 sezonunda Nami Başer başkanlığında, Aziz Sarvan ile çalışmaya devam eden grup, kurumsallaşma konusunda önemli adimlar attı; atölye çalışmalarıve topluluk üyeleri tarafından sahneye konan kısa oyunların yanı sıra haftalık olarak gerçekleştirilen tiyatro tarihi ve günümüz tiyatrosu üzerine eğitim seminerleri düzenlendi, dünya tiyatro klasiklerinin yer aldığı bir kitaplık kuruldu ve dekor – kostüm arşivlerinin yapımına başlandı.

Eve Hakkında Her Şey2000-2001 sezonunda ABD’li film yönetmeni-senarist Joseph L. Mankiewicz’in All About Eve (Perde Açiliyor) adli 1950 tarihli sinema filminden, topluluk üyelerinden H. Can Utku tarafından oyunlaştırılan Eve Hakkında Her Şey yine Utku tarafindan sahneye kondu ve böylece GSÜTT tarihinde ilk kez rejisi, oyunculuğu ve dekor-kostüm çalışmasıyla tamamen kendi üyelerince kotarılmış bir prodüksiyon sahnelenmiş oldu.

2001-2002 sezonunun atölye çalışmalarına yine Aziz Sarvan yönetiminde başlayan GSÜTT atölye çalışmalarının bitiminde, sanatsal anlayıştaki farklılıklar nedeniyle Aziz Sarvan’la yollarını ayırdı.

Ölüler Konuşmak İsterler

GSÜTT, 2002-2003 sezonunda atölye çalışmalarını topluluğun deneyimli üyelerinin yönetiminde sürdürdü. Eğitim çalışmalarının dışında topluluk, sezon içinde tam altı yeni oyunu izleyicileriyle buluşturdu. Bu sezonda Ölüler Konusmak Isterler adli oyun da Maltepe Üniversitesi’nin düzenledigi 1. Üniversitelerarasi Tiyatro Yarismasi’nda üçüncülük ödülünü kazandi.

Ben Sen Olsaydım

2003-2004 sezonunda onuncu yaşını kutlayan topluluk, yine verimli bir yıl geçirdi. H. Can UTKU'nun yazıp yönettiği, "başından sonuna kadar herşeyiyle birlikte üretilmiş" bir yapım olan Ben Sen Olsaydım oyunundaki İpek rolüyle Pelin Doğru, Maltepe Üniversitesi’nin düzenledigi 2. Üniversitelerarasi Tiyatro Yarismasi’nda En İyi Kadın Oyuncu ödülüne layık görüldü. 2006-2007 sezonunda sahnelenen oyunlardan, Tonguç Dikme'nin yönettiği Canlı Maymun Lokantası adlı oyun da, 6. Maltepe Üniversitesi Üniversitelerarasi TiyatroYarışması'nda üçüncülük ödülünün sahibi oldu.

Topluluğumuz, yeni sezoda sahneleyeceği oyunlar için hazırlıklarını sürdürmekte. Bugüne kadar sahnelemiş olduğumuz tüm oyunlarımızla ilgili detaylı bilgiler için, Oyunlar sayfamızı ziyaret edebilirsiniz...